Papírgyártás = fakivágás, vízszennyezés, vegyi szennyezés

 

Mi a papír?

A papír növényi rostok mechanikai és kémiai feldolgozásával készített vékony, hajlékony, de ugyanakkor viszonylag nagy szilárdságú lap. Használati tulajdonságait meghatározzák a felhasznált növényi anyag tulajdonságai, a rostok mechanikai és kémiai átalakításának módja, valamint a gyártás során hozzáadott egyéb anyagok. A papír legfontosabb alkotója a cellulóz. Emiatt a papírgyártás elsődleges célja, hogy a növényi rostokban lévő cellulóz mellől az egyéb kísérőanyagokat eltávolítsák.

Gyártása

A 19. század végén fejlesztették ki azt a ma is használatos ipari eljárást, amely során a papírt közvetlenül faanyagból állítják elő. A papír alapanyagául (is) szolgáló farost nagyrészt dél-amerikai és csendes-óceáni telepített erdőgazdaságokban nevelt fákból származik, de a világ egyes részein az élővilág számára sokkal értékesebb természetes erdőket is ritkítják, irtják ebből a célból. A papírgyártás nem csak az erdők eltüntetése miatt jelent veszélyt a környezet számára, hanem a világ energiafelhasználásában is jelentős tényező. Ezen kívül rengeteg szennyezőanyag, vegyszer kerül a papírgyártás során visszamaradt vízből a természetes vizekbe, ami megsavanyítja, mérgezi a tavakat, folyókat.

 

A papírgyártás során 1 tonna átlagos minőségű fehér papír előállításához szükséges 1700 kg fa (kb. 15-17 fa), 200-400 m³ víz, 4750 kWh energia, a fehérítéshez 60 kg klór.

A papír előállítása során a faanyagot először beáztatják, eltávolítják a kérgét, mechanikai úton aprítják, vízzel pépesítik, majd kémiai oldással és újabb őrléssel egészen apró cellulóz rostokká dolgozzák fel. A gyártás során a különböző minőségű papírt adalékanyagok használatával hozzák létre, például enyv segítségével vízhatlanná teszik, klór hozzáadásával fehérítik. Érdekes adat, hogy a leghatékonyabb pépesítési eljárás során a faanyag 95%-ból lesz végül papír, de a jobb minőségű papír előállításakor a fának csak a feléből. A farostokból nyert vizes pépet sziták, hengerek és prések segítségével formázzák különböző minőségű, jellegű papírrá.

Alapanyagai

A papírgyártás alapanyagai alapvetően növényi eredetűek. Alapanyagul elsődlegesen a különböző fafélék szolgálnak, egyéb növényi anyagok közül a nád, len, a kender és a gyapot.

A papír legfontosabb alkotója a cellulóz. Emiatt a papírgyártás elsődleges célja, hogy a növényi rostokban lévő cellulóz mellől az egyéb kísérő anyagokat eltávolítsák.

Ha a fát mechanikai úton, csiszolással elemi rostjaira bontják, akkor facsiszolatot kapnak. Az így nyert rostok rövidek és roncsoltak, ezért a facsiszolatot olyan papír előállítására használják, amelyektől szilárdságot és időállóságot nem kívánnak (például az újságok).

A félcellulóz készítésekor az aprított faanyagot lúgos főzéssel tisztítják. Csökkentik a lignintartalmát, de nem távolítják el teljesen. (Sötét anyag, félfamentes papír.)

A tiszta cellulóz készítésekor a lignin- és hemicellulóz tartalmat teljesen kivonják. A kioldást savas illetve lúgos főzéssel végzik. Az ilyen alapanyagból készített papír fehér és sima lesz, ez a famentes változat.

Nyersanyag szerint:

  • rongytartalmú – kézi készítésű, időtálló, igényes művészpapír
  • famentes – a legjobb minőségű, vakító fehér, - nyomdai -, grafikai alkalmazásra
  • félfamentes – fehéres, hamar megsárgul, kis szakítószilárdságú
  • fatartalmú – kis időtállóság, igénytelenség - újságok
  • újrapapír – többféle szín, másodlagos rostokkal kiegészített, - hullámpapír, kartondoboz
  • cukornádrost papír (A legújabb fejlesztésű papír, mely alternatívaként fog berobbanni a mindennapokba. Nem fából készül, hanem cukornád rostokból, és még nehezen hozzáférhető.)

Láthatjuk, hogy a papír előállítása roppant energia- és nyersanyagigényes folyamat, míg a felhasznált papír gyorsan hulladékká, szemétté válik.

1 tonna újságpapír újrahasznosításával 12 fa  menthető meg, és a papír előállítása során  jelentős mennyiségű energia megspórolható, mert ehhez "csak" 1800 l vízre és 2750 kWh energiára van szükség, mivel a kész papír feldolgozása sokkal egyszerűbb művelet. A papírhulladék felhasználása 15%-kal csökkenti a légszennyezést és 60%-kal a vízszennyezést. 

De nem lehet minden típusú papírt újrahasznosítani, és nem is lehetséges korlátlan számú alkalommal visszaforgatni az alapanyagokat a gyártásba, ezért nem csak a szelektív gyűjtés fontos, hanem az is, hogy takarékosan bánjunk a felhasználandó papírral, ne növeljük fölöslegesen a papírfogyasztást!

Érdekességek

Észak Amerika papírfelhasználása 323 kg/fő, Európában 125 kg/fő, Ázsiában 28 kg/fő, Latin-Amerikában 36 kg/fő, Ausztráliában 322 kg/fő, Afrikában 6 kg/fő. 2000-ben a világ éves papírfelhasználása 53,8 kg/fő volt.

Egy rendszeres internethasználó napi 28 oldalt nyomtat.

Egy átlagos irodában egy hónapban egy fő 1000 A4-es papírlapot használ fel.

Ha tetszett a cikk, térj vissza máskor is folyamatosan frissülő weboldalunkra.

Ha szeretnél tenni valamit a Földért, jövőért, környezetbarát vagy, akkor nézz körül webshopunkban is!

Linkek:

Weboldal: http://www.okotermek.hu/

Webshop: http://okotermek.hu/webshop/

Csatlakozzon hozzánk a FACEBOOKON!

Linkek: Ökotermék, Bio vegyiáruk, Bio eldobható evőeszközök, edények, táskák , Cellulóz termékek, Cukornád termékek, Fa és bambusz termékek , Növényi olaj és növényi keményítő termékek, Pálmalevél termékek, PLA termékek,

 

Termékeinket keresse webshopunkban: Webshop

Termékeink

Copyright © ÖKOSYS Zrt.