Hogyan csökkentsük a papírfelhasználást az irodákban?

 

 

Napjainkban a papírhasználat egyre inkább növekszik, a papírmentes irodai modell terjedése ellenére, sőt egyes elméletek szerint éppen ennek okán. A valóban papír-mentes iroda még nem a valóság, de már nagyon közel járunk hozzá. 

Egy átlagos irodában egy hónapban egy fő 1000 A4-es papírlapot használ fel.

Hogyan tudjuk a papírfelhasználást csökkenteni?

Érdekesség: A válság hatásai között számos olyat találunk, amely környezeti szempontból előnyös: például Magyarországon 13%-kal csökkent a cégek irodai papírfelhasználása, míg a digitális papíroknál a visszaesés elérte a 25%-ot 2009-ben.

A hatékony papírhasználat megvalósításához is érdemes követnünk a környezetvédelmi ökölszabályt:

 • replace (helyettesítés),
 • rethink (újragondolás),
 • reduce (csökkentés),
 • reuse (újrahasználat)
 • recycle (újrahasznosítás).

Minden egyes terület fejlesztése, javítása költségmegtakarítást, a tárolási hely csökkenését, és a fák megóvását eredményezi.

Az irodákban alapvetően négy kategóriába sorolható papírt használunk:

 • irodai papír,
 • újságpapír,
 • karton (csomagolóanyag),
 • higiénés papírok (kéztörlő, szalvéta, papír zsebkendő).

Elsődleges megoldás a papír kiváltása, ahol lehetséges, illetve a felhasználás drasztikus csökkentése.

Rethink – mert a valódi változások fejben dőlnek el!

A papírhasználat csökkentéséhez először gondoljuk végig (rethink), hogy tényleg szükséges-e a dokumentum kinyomtatása. Észre fogjuk venni és könnyen megszokjuk majd, milyen területeken és milyen remekül tudunk nyomtatás nélkül is dolgozni.

Az elektronikus levelezéssel elkerülhető a papírhasználat, ha nem nyomtatjuk ki az emaileket. Levelezésünkben a felesleges nyomtatás megelőzésére minden email aljára tegyünk egy (automatikus) mondatot pl. „Kérem, csak akkor nyomtassa ki ezt az emailt, ha tényleg szükséges. Ezzel papírt és tintát takarít meg, és megelőzi a fakitermelést.” A dokumentumokat emailben csatolmányként küldjük, ne kinyomtatva. Ezzel papírt, postaköltséget és tárolóhelyet takarítunk meg, valamint könnyebben is tudunk dokumentumot keresni az elektronikus adatbázisban, mint a nyomtatványok között, ily módon pedig időt takaríthatunk meg. Szintén a nyomtatás elkerülése végett tegyük fel a dokumentumokat az internetre vagy közös használatú meghajtókra, ahol mindenki elérheti azokat nyomtatás nélkül. Az iroda dolgozóinak az értesítéseket emailen küldjük ki. Érdemes az emailek végén csak szöveges aláírást használni, mellőzve a képeket, melyek csak helyet foglalnak, és többlet energiafelhasználást jelentenek. Az emailekre válaszolva az eredeti emailt csak akkor hagyjuk benne a válaszban, ha az szükséges.

Érdekesség: A Google által pontosított adatok alapján egyetlen internetes kereséssel 0,2 g CO2-t juttatunk a légkörbe. Néhány perces keresgélés eredménye annyi CO2 lehet, ami egy kannányi teavíz felforralásakor keletkezik.

Konferenciák szervezésekor is jelentős papírmegtakarítást érhetünk el, ha a konferenciaregisztrációnál elfogadjuk a telefonos és az e-mailes jelentkezéseket.

 

 

 

Reduce – a tényleges papírhasználat csökkentése!

Amennyiben fontos és elkerülhetetlen a nyomtatás, illetve fénymásolás, sokszorosítás, vásároljunk környezetbarát nyomtatót, mely alkalmas kétoldalas nyomtatásra is.

Ha korszerű nyomtatónk van, a nyomtatás során állítsuk be, hogy a lap mindkét oldalára nyomtassunk két „szövegoldalt”.

Ha mindenképpen nyomtatnunk kell, akkor a következő takarékossági elveket kövessük:

 • Nyomtatásnál mindig állítsuk be az aktuális oldal/oldalak opciót az egész dokumentum kinyomtatása helyett.
 • Mielőtt nyomtatnánk, ellenőrizzük a nyomtatási kép opció segítségével a dokumentumot, hogy elkerüljük az esetleges nyomtatási hibákat.
 • Készítsünk vázlatot, kivonatot az anyagból, mellyel a lehető legkisebb mennyiségű papírt és festéket használjuk fel – ezzel is a nyomtatóbarát felhasználást támogatjuk.
 • Nyomtatáskor az „alap minőség” opciót válasszuk.
 • Használjunk kisebb betűméretet, s így festéket és papírt is megtakarítunk (oldaltakarékosság).
 • Lehetőség szerint ne nagy formátumban nyomtassunk, kicsinyítsük az A3-as dokumentumot A4-re, vagy a 100%-ot 70%-ra.
 • Ne nyomtassunk vastag betűket és kerüljük a sötét (árnyalatos) nyomtatást. A világosabb nyomtatáskor kevesebb festéket használunk, s ez kisebb költséget és kevesebb mérgező anyagot jelent a papír újrafeldolgozása során.
 • Állítsuk be a dokumentumoknál a szimpla sortávot, a keskeny margót (sortáv-, margó- és oldalbeállítás), hogy jobban illeszkedjen a papírra a nyomtatandó.
 • Kerüljük a színes nyomtatást és a fényes papírra történő nyomtatást. Sose legyen színes nyomtató alapértelmezett nyomtatóként beállítva a számítógépünkön.
 • Ha tényleg szükséges, a prezentáció nyomtatásánál a „handout” minden oldalon több dia legyen (emlékeztető mód).

A rontott dokumentum nem hulladék – csak a megsemmisítés után!

Az irodák „zöldítésénél” a szelektív hulladékgyűjtés kézenfekvő programelem, mellyel gyorsan, látványos sikereket lehet elérni. Az irodai hulladékon belül a papír frakció a legjelentősebb, a teljes mennyiség 60-70%-át is elérheti; ezen felül a PET, egyéb műanyag, üveg, esetleg alumínium külön gyűjtése szintén egyszerűen megoldható, ezáltal a kommunális hulladékba kerülő rész akár 10% alá csökkenthető.

Tapasztalatunk szerint azonban nagyon sok cég megfeledkezik arról, hogy a papírhulladék egyben adathordozó is, a papírkosárba dobott dokumentumok titkos vagy védendő adatokat tartalmazhatnak, és ennek figyelmen kívül hagyása komoly rés az adatvédelmi pajzson. Amennyiben nincs módunk elektronikusan faxolni, akkor a teljes fax-fedőlap helyett használjunk a dokumentum elején szövegdobozt, valamint post-it „jelölést” (ezzel energiát, papírt, és telefonköltséget takarítunk meg).

Hőérzékeny papír helyett használjunk sima papírt a faxgépekhez.

Ami a csomagolóanyagot illeti: válasszuk a kevésbé csomagolt termékeket és legyen a csomagolás újrahasznosított papírból vagy újrahasznosítható anyagból. Ha van rá lehetőségünk, a csomagolóanyagot jutassuk vissza feldolgozásra a szállítóhoz. Vásároljunk nagy tételben árut, ezzel is csökkenthetjük a csomagolás mennyiségét (így gyakran olcsóbban is vásárolhatunk meg termékeket, mint egyedi csomagolásban).

Reuse – a már használt papír újrahasználata!

Érdemes figyelnünk arra is, hogy a már használt papírt ne dobjuk ki, hanem használjuk a rontott, vagy felesleges nyomtatások másik oldalát jegyzetlapként. A nyomtató egyik tálcáját használhatjuk a már felhasznált papírok tárolására, hogy a másik oldalra nyomtathassunk.

Recycle!

Fordítsunk figyelmet az irodában már nem használható papír elhelyezésére, gyűjtésére és újrahasznosítására. Helyezzünk ki az irodába papírgyűjtőt a szelektív gyűjtéshez, és gondoskodjunk ennek ürítéséről, valamint arról, hogy a megfelelő feldolgozóhoz jusson el a feleslegessé vált papírmennyiség.

Vásároljunk és használjunk minősített környezetbarát papírt!

Ne használjunk fehérített vagy színezett, színes papírt. A színezés során jelentős környezetszennyezés történik, több színezési eljárás nagyobb környezeti terhet jelent, mint az újrahasznosítás.

Ha tetszett a cikk, térj vissza máskor is folyamatosan frissülő weboldalunkra!

Ha szeretnél tenni valamit a Földért, jövőért, környezetbarát vagy, akkor nézz körül webshopunkban is!

Linkek:

Weboldal: http://www.okotermek.hu/

Webshop: http://okotermek.hu/webshop/

Csatlakozzon hozzánk a FACEBOOKON!

Linkek: Ökotermék, Bio vegyiáruk, Bio eldobható evőeszközök, edények, táskák , Cellulóz termékek, Cukornád termékek, Fa és bambusz termékek , Növényi olaj és növényi keményítő termékek, Pálmalevél termékek, PLA termékek,

 

Termékeinket keresse webshopunkban: Webshop

Termékeink

Copyright © ÖKOSYS Zrt.