Fontos győzelem ez az esőerdők védelméért folytatott harcban. Talán sokan nem is tudják, hogy évente körülbelül 55 milliárd tonnányi fosszilis energiahordozó kerül kitermelésre. Ez 150%-os felhasználást jelent Földünk jelenlegi javaiból, ami annyit tesz, hogy a kitermelt energiának mindössze kétharmadát sikerül újra előállítani. A fosszilis energiahordozók olyan nem megújuló energiaforrások, mint például, a kőszén, kőolaj és a földgáz. A jelenlegi készletek felhalmozódásához több százmillió évre volt szükség, az emberiség azonban ezt néhány száz év alatt felemésztheti. A jelenség nyilvánvalóan az ökológiai egyensúly kibillenését idézi elő, nem is oly sokára, hiszen ha ilyen ütemben zajlik a kitermelés, az 100 éven belül az esőerdők teljes eltűnésével fenyeget. Ez veszélybe sodorná a jövő generációit, Norvégia azonban világelsőként úgy határozott, betiltja az erdőirtást.

Egy ország az erdőirtás ellen

 

Fontos győzelem ez az esőerdők védelméért folytatott harcban.

 

Talán sokan nem is tudják, hogy évente körülbelül 55 milliárd tonnányi fosszilis energiahordozó kerül kitermelésre. Ez 150%-os felhasználást jelent Földünk jelenlegi javaiból, ami annyit tesz, hogy a kitermelt energiának mindössze kétharmadát sikerül újra előállítani. A fosszilis energiahordozók olyan nem megújuló energiaforrások, mint például, a kőszén, kőolaj és a földgáz. A jelenlegi készletek felhalmozódásához több százmillió évre volt szükség, az emberiség azonban ezt néhány száz év alatt felemésztheti.  A jelenség nyilvánvalóan az ökológiai egyensúly kibillenését idézi elő, nem is oly sokára, hiszen ha ilyen ütemben zajlik a kitermelés, az 100 éven belül az esőerdők teljes eltűnésével fenyeget. Ez veszélybe sodorná a jövő generációit, Norvégia azonban világelsőként úgy határozott, betiltja az erdőirtást.

Az erőirtás gyakorlatilag az erdő újratelepítés nélküli elpusztítása, mikor a kivágott egyedek helyére nem gondoskodnak az erdőállomány pótlásáról facsemetékkel. Gyorsítja ezt a fakitermelés, a mezőgazdasági területek növelése, valamint a városok rohamos ütemű fejlődése és terjeszkedése. Nem keverendő össze az erdőirtás fogalma a tarvágással, habár mindkét folyamat káros, ha nem pótolják az állományt. A tarvágás során is ugyanúgy minden fát kitermelnek a területen, azonban gyökerüket a földben hagyják, hogy talajvédelmi feladatukat továbbra is el tudják látni. Norvégia a pusztítás fékét behúzva május 24-től nem kezdeményez ilyen megsemmisítő munkákat, ezzel az erdővédelem úttörőjévé vált. Ezen felül Norvégia vezetősége elsőként megfogadta, hogy betiltja minden olyan termék áruba bocsátását és szállítását, mely szerepet játszik az esőerdők pusztulásában.

Nils Hermann Ranum, a Norvég Esőerdő Alapítvány (Rainforest Foundation Norway) munkatársa nyilatkozatában kifejtette, mennyire boldog, hogy egy lépéssel közelebb kerülhettek a győzelemhez az esőerdők védelméért vívott harcban.

Itt az ideje, hogy a világ országai kövessék a példát, segítsünk, hagyjunk időt Földünknek regenerálódni! Remélhetőleg rövidesen nukleáris energia vagy a megújuló energiaforrások (szél, víz, napenergia) használata kerülhet előtérbe.

http://www.thinkinghumanity.com/2016/06/norway-becomes-first-nation-in-the-world-to-ban-deforestation.html#sthash.NTtpsEDb.dpuf

http://www.huffingtonpost.com/entry/norway-first-nation-zero-deforestation_us_57559b5be4b0eb20fa0e7b79

https://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91irt%C3%A1s

https://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91fel%C3%BAj%C3%ADt%C3%A1s

Tags: