Az Európai Uniós célokkal összhangban 2015-től Magyarországon is kötelező lesz szelektíven gyűjteni a hulladékot. Ennek elősegítésére a legtöbb helyen már megkezdődött a házhoz menő szelektív gyűjtés kiépítése.

z Európai Uniós célokkal összhangban 2015-től Magyarországon is kötelező lesz szelektíven gyűjteni a hulladékot. Ennek elősegítésére a legtöbb helyen már megkezdődött a házhoz menő szelektív gyűjtés kiépítése. 

Két évvel ezelőtt, 2012-ben született meg, és 2013. január 1-jén lépett hatályba az a törvény, melynek kitűzött célja, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a lerakókba. Ennek keretében 2015. január 1-jétől országszerte kötelező jellegű lesz a szelektív hulladékgyűjtés. 

2012. évi CLXXXV. törvény megjelenését követően az ország egész területén elkezdődött a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiépítése. A korábbi években megszokott hulladékgyűjtő szigetek már csak azokon a helyeken alkalmazhatók, ahol a házhoz menő gyűjtés – például a sűrűn lakott területeken – nem biztosítható.

A további információkért, érdekességekért és ötletekért érdemes felkeresni az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség lakossági oldalának tudástárát.

Házhoz menő szelektív gyűjtés

A szelektív szigetek eltűnésével tehát megyeszerte kialakult egy új hulladékgyűjtési forma, melynek lényege, hogy a szolgáltató a háztartásokhoz és lakóépületekhez szelektív tartályokat szállított ki. Ennek keretében a „hagyományos”, zöld tartályok mellé egy-egy kék és sárga fedelű tartály kerül, melyekben az alábbi típusú hulladékokat lehet gyűjteni.

Sárga: műanyag és fém hulladék, vagyis: PET-palackok, flakonok (mosószeres, tisztítószeres, tusfürdős stb.), zsákok és fóliák, valamint konzervdobozok, üdítős- és sörösdobozok. Fontos azonban, hogy minden ilyen jellegű flakon, doboz stb. kiöblítve kerüljön a gyűjtőbe.

Kék: a kék tartály a papírhulladék elkülönítésére szolgál, vagyis: kartondobozok, hullámkartonok, irodai papírok, újságok, szórólapok, valamint kartonból készült üdítős- és italosdobozok. A műanyag flakonokhoz hasonlóan itt sem szabad megfeledkezni a dobozok kiöblítéséről.

A szolgáltató által a háztartásokhoz kiszállított szelektív tartályokat a felelős cég meghatározott napokon üríti, így azokat csak ezeken a napokon érdemes kihelyezni.

De miért fontos a szelektív gyűjtés?

Sokszor és sok helyen lehetett már hallani arról, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot hogyan és milyen formában lehet újrahasznosítani. Az ezzel elérendő cél, háttér azonban ennél jóval kevésbé ismert. A fent nevezett törvény is ezt tűzte ki céljául, vagyis azt, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a lerakókba. A hulladékkezelés prioritását mutatja be a hulladékpiramis attól kezdve, hogy melyik megoldás a legkevésbé környezetbarát, addig, hogy melyik a leginkább az.
A legfontosabb az, hogy egyáltalán ne is keletkezzen hulladék, vagyis a lehető legkevesebb szemetet, hulladékot bocsássuk ki. Ezt követi a komposztálás és a szelektív gyűjtés, míg legrosszabb esetben a hulladék a lerakóhelyekre kerül. Érdemes tudni azonban, hogy a rendszerben az egyes eljárások valójában nem hierarchikus viszonyban állnak egymással, így bár a „hulladékpiramis” kifejezés van használatban. 

Mennyi idő alatt bomlanak le az általunk használt anyagok a környezetben?

Tags: